Šahovska mini serija "Damin gambit" među najgledanijima na Netflixu

Šahovska mini serija "Damin gambit" među najgledanijima na Netflixu

Ovogodišnji hit na Netflixu postala je šahovska serija "Damin gambit" (The queen's gambit), koja je pokupila epitete kritičara poput "najbolja serija godine". Serija je bazirana na istoimenom romanu Walters Tevisa iz 1983. godine. 

Sa šahovske strane glediša serija je dosta pomno pripremljena i šahovski detalji su dovedeni do visoke razine, što ne čudi jer za pripremu same serije su angažirani bivši svjetski prvak Garry Kasparov i ugledni Američki trener Bruce Pandolfini. 

Radnja je smještena 1960-tih godina u SAD-u. Glavni lik u seriji je Elisabeth Harmon ( Anya Taylor-Joy) koja je kao devetogodišnjakinja ostala bez roditelja i završila u sirotištu gdje je otkrila da ima ogromne potencijale za šah što je demonstrirala u kasnijem tijek filma na brojnim turnirima gdje je porazila i ponajbolje igrače svijeta. 

Donosimo vam partiju iz filma gdje je Elisabeth Harmon igrala protiv svjetskog prvaka Vasily-a. Partija je malo izmjenjena verzija stvarne partije između Ivanchuka - Wolffa igrane 1993. godine u Biel-u.


111

Komentari