O nama

Projekt Chess ABC svjetlo dana ugledao je 2015. godine, no nije uvijek nosio taj naziv, na početku zvao CHESS RATINGS. Projekt je započeo spontano i kao osobni projekt jednog od vlasnika.

Prva verzija stranice je prikazivala samo rejting liste koje su se mogle brzo i jednostavno filtrirati na razne načine, a također je bila prilagođena i za sve veličine ekrana.

Pošto je prva verzija stranice bila dobro prihvaćena i ostavljala dobre utiske na šahiste vremenom su dodavane nove funkcionalnosti, a 2018. godine dobiva novi izgled te naziv CHESS ABC, a pored rejting listi pojavile su se slijedeće funkcionalnosti:

  • Pregled već odigranih šahovskih partija u našem šahovskom pregledniku;
  • Možete se pripremiti protiv svog budućeg protivnika i to igrajući partiju, a programski će vam se izbacivati svi potezi koje je u datoj poziciji vaš protivnik već igrao
  • Možete napraviti bazu svojih osobnih partija
  • U dijelu Tablebase možete postaviti završnice koje vas muče te dobiti rješenja na njih, odnosno u koliko bi se poteza partija mogla završiti i kako
  • U dijelu Turniri možete vidjeti nadolazeće turnire, koje možete filtrirati prema željenim zemljama
  • U dijelu Šahovski problemi možete rješavati šahovske zadatke, te tako izraditi svog rejting na našoj stranici
  • U dijelu Web dodatci imate mogućnost implementacije naših rejting lista i šahovskih problema na vašu stranicu. Ova mogućnost dobro dođe svim šahovskim klubovima ali i onim stranicama posvećenim šahu
  • Blog na kojem nudimo šahovske vijesti

2019 godine u projekt ulaze i drugi suradnici kako bi pomogli u samoj organizaciji, prezentaciji i većoj dostupnosti.

Svi suradnici na CHESS ABC su zaljubljenici u šah, stoga osim rada ulažemo i svoje srce kako bismo ostalim šahovskim entuzijastima omogućili njihov kutak i najbolja rješenja.

Iako postoje stranice koje svojim korisnicima nude ovakve ili slične mogućnosti, ono što nas čini različitim je što imamo sve na jednom mjest,u a k tome stremimo i perfekciji. Nama su naši korisnici, odnosno upravo VI što se sada nalazite na stranici, na prvom mjestu i želimo VAM pružiti najbolje moguće iskustvo.

Bez obzira jeste li početnik, šahovski entuzijast ili pak šahovski majstor na našem portalu pronaći ćete šahovske informacije, dodatke i što je najbitnije NAS: TIM koji stoji iza CHESS ABC.

Ono što bismo mi voljeli jest spojiti ljude iz različitih dijelova svijeta i pružiti im najbolje mogućnosti da se razvijaju ne samo u šahovskom nego u svakom pogledu.

Jer kako je to Simon Williams rekao „Šahovska ljepota je u tome što može postati onakva kakvu želite. Ona nadilazi jezik, dob, rasu, religiju, politiku, spol i socioekonomsku pozadinu. Bez obzira na vaše okolnosti, bilo tko može uživati u dobroj borbi do smrti na šahovskoj ploči. "