Novi FIDE propisi o rejtingu stupaju na snagu

Novi FIDE propisi o rejtingu stupaju na snagu

Početkom  2023. godine, Povjerenstvo za kvalifikacije (QC) pokrenulo je pregled propisa FIDE o rejtingu, pozivajući saveze, dužnosnike i javnost da doprinesu svojim razmišljanjima i prijedlozima. Pregled je potaknut povratnim informacijama profesionalnih igrača i dužnosnika FIDE-a, koje su ukazivale na deflaciju rejtinga kao rezultat prethodnih promjena u sustavu rejtinga.

Posebna radna skupina, u kojoj su bili Aleksandr Moiseenko (GM), Pavel Tregubov (Opća strategijska komisija), Nick Faulks (QC), Vladimir Kukaev (Ured za rejting) i Sabrina de San Vicente (QC), surađivala je s matematičarem Jeffom Sonasom na reformi postojećeg sustava rejtinga. Sonas je profesionalni konzultant za baze podataka i vlasnik tvrtke Sonas Consulting, koji je savjetovao Povjerenstvo za kvalifikacije FIDE-a o pitanjima vezanim uz Elo sustav rejtinga od 2009. godine.

Predloženi koncept podijeljen je s javnošću u srpnju 2023., tražeći povratne informacije i prijedloge za poboljšanje FIDE rejtinga. Primljeno je više od 150 komentara, koji su svi analizirani i pregledani od strane Jeffa Sonasa.

Nakon temeljitog pregleda primljenih prijedloga, QC je izašao s novim propisima o rejtingu.

Preporuke su uključivale sljedeće:


    - Jednokratna promjena standardnih rejtinga za rejtingirane igrače: Za igrače s standardnim rejtingom nižim od 2000 bodova primijenit će se povećanje prema formuli (0,40) x (2000 - Rejting). Igrači s standardnim rejtingom od 2000 ili više zadržat će svoj trenutačni rejting.

    - Promjene u donjoj granici rejtinga: Povećanje donje granice rejtinga s 1000 na 1400.

    - Promjene u početnom rejtingu:

    a. Igrači bez rejtinga koji postignu pozitivan rezultat protiv rejtingiranih protivnika imat će svoj početni rejting izračunat na temelju rejtinga postignutog iz njihovog postotka uspjeha, a ne samo množenjem pozitivnog rezultata s (K/2). Maksimalni početni rejting ostvariv putem ovog načina neće premašiti 2200.

    b. Modifikacija formule za početni rejting igrača bez rejtinga, uključujući dva hipotetska protivnika rejtingirana s 1800 bodova, pri čemu se rezultat tih dviju igara smatra neriješenim.

    - Pravilo od 400 bodova: Razlika u rejtingu veća od 400 bodova računat će se u svrhu rejtinga kao da je razlika od 400 bodova, bez ograničenja koliko puta se može primijeniti tijekom jednog turnira, čime se vraća na stanje prije 2022. godine.

QC je predložio primjenu istih promjena i na propise o rejtingu za Standardne i Rapid & Blitz rejtinge. Prijedlozi su razmotreni i odobreni na sjednici Vijeća FIDE-a 14. prosinca 2023. Nove regulacije FIDE rejtinga stupaju na snagu od 1. ožujka 2024.

Komentari