Ismet Mešić pobjednik turnira "Budućnost šaha Bosne i Hercegovine"

Ismet Mešić pobjednik turnira "Budućnost šaha Bosne i Hercegovine"

16. 05. 2020. godine u organizaciji Stojanović Vlade, Čunjalo Farisa i Marković Dine održan je šahovski turnir „Budućnosti šaha Bosne i Hercegovine“.
Na turniru je učestvovalo 42 igrača iz Bosne i Hercegovine. Pravo nastupa na turniru imali su igrači iz Bosne i Hercegovine do 16 godina uzrasta (2004.godište i mlađe).
Tempo igre je bio 5 minuta plus bonifikacija od 5 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvog. Igrao se švicarski sistem od 10 kola.
Poslije velikih borbi i neizvjesnih promjena na tabeli prvo mjesto je osvojio na turniru Mešić Ismet (Lichess nick – Dr-Mavix). sa 7.5 poena iz 10 partija. Drugo mjesto je osvojio Lipovčić Marko (Lichess nick – MarkoLipovcic) sa također 7.5 poena, ali nešto lošijim dodatnim kriterijem, treće mjesto pripalo je Babić Davoru (Lichess nick – Metall34555355) sa 7 poena, a posljednji igrač koji se pridružio listi nagrađenih bio je Pištalović Slobodan (Lichess nick – alwayslost) sa 6.5 poena iz 10 partija.
Treba napomenuti da je veliki ishod turnria, gledajući i tabelarno dosta izmijenjen iz razloga što su 2 igrača bila više nego sumnjiva za korištenje šahovskih programa za analizu. Riječ je o tabelarno gledajući pobjedniku - Ivanović Marku (Lichess nick – Markoivanocic) i Haznadar Nerminu (Lichess nick – NF17). Velike kritike za ta 2 igrača koji su sebi dopustili da ih vršnjaci njihovi kritikuju za korištenje šahovskih programa. Kako su oni pravili pobjede i mnoge nosioce pobjeđivali, automatski su mijenjali parove na turniru. Samim tim su diskvalifikovani sa tima i dobili zabranu učestvovanja na našim turnirima. Osvajači nagrada stekli su pravo igranja naredni vid turnira, a to je da će se na berger sistemu turnira boriti: Ismet Mešić (Lichess nick – Dr-Mavix), Marko Lipovčić (Lichess nick – MarkoLipovcic), Davor Babić (Lichess nick – Metall34555355), Slobodan Pištalović (Lichess nick – alwayslost), te igrači koji su dosta bili oštećeni na turniru radi poraza od igrača koji su imali konatkt sa šahovskim programima tokom turnira: Muhamed Šišić (Lichess nick - muhamed07), Sanjin Ćulum (Lichess nick – Culum2007) i Mirko Šajin (Lichess nick – Mirkos) protiv još starijih od sebe juniora igrača BiH. Trenutni poziv za turnir imaju: FM Rijad Burović, FM Bojan Maksimović, Leon Bojo, Evel Karalić i Dragan Stanković. Tempo igre i na tom njihovom završnom turniru je planiran da bude 5 minuta + 5 sekundi za svaki odigrani potez počev od prvog.