Intervju sa FM Obad Andrijom

Intervju sa FM Obad Andrijom

Ovom prilikom smo napravili intervju sa FM Obad Andrijom iz Tuzle. Ukoliko niste upoznati, Andrija live streama na svom Twitch kanalu dogovorene mečeve koje smatra da će biti zanimljivi publici, a i turnire live streama. Link Twitch kanala: https://www.twitch.tv/andro2204/videos

Pitanja i odgovori.

Možete li nam ukratko reći nešto o sebi?

Ja sam FM Obad Andrija i živim u Tuzli. U tom dragom gradu proveo sam svoje sretno djetinjstvo, svoje lijepe mladalačke dane i tu sam evo i dan danas. Prije svega mogu reći da volim ljude, volim kompjutere i naravno od samog djetinjstva volim tu drevnu igru ŠAH. Šahom sam se počeo baviti u sedmom i osmom razredu osnovne škole i ubrzo sam počeo da postižem dobre rezultate u međuškolskim takmičenjima i da igram klubska takmičenja.

Možete li nam reći koje ste zapažene rezultate imali u svojoj dosadašnjoj šahovskoj karijeri?

Brzo sam počeo da napredujem. Osvojio sam titulu majstorskog kandidata i uskoro postao sam jedan od boljih šahovskih omladinaca u tadašnjoj Jugoslovenskoj republici (danas je to država) Bosni i Hercegovini. Tokom vremena više puta bio sam prvak šahovskog kluba Tušanj. Osvajao sam nagrade na mnogim turnirima. Istaknuo bih dva turnira u Italiji gdje sam, u svojoj konkurenciji, bio prvi. Pomenuo bih i svoj posljednji turnir prije moje velike pauze. To je bilo prvenstvo BiH u ratno vrijeme 94-te godine gdje sam pored niza dobrih igrača osvojio drugo mjesto.

 Nakon pauze od dvadesetak godina ponovo sam zaigrao svoj prvi turnir u Konjicu 2015.godine. kada sam po prvi puta izašao na FIDE rejting listu sa rejtingom od preko 2000. U posljednjih nekoliko godina osvajač sam nagrada na više raznih turnira. Među njima istaknuo bih neke koje su mi posebno dragi: 2018. održan je Međunarodni turnir u Brčkom gdje sam u konkurenciji od 120 šahista iz više zemalja, gdje je učestvovalo pet velemajstora tri internacionalna majstora, osvojio prvo mjesto. 2019. godine na turniru Konjic Open osvojio sam prvo mjesto i titulu FIDE majstora.

Kako ste došli na ideju za live streamovanjem na Twitchu?

Prije nekog vremena bio sam zamoljen da komentiram na engleskom jeziku prvenstvo ŠK “Sarajevo” koje je trebalo da bude prenošeno online uživo. U vezi sa tim otišao sam u Sarajevo na razgovor sa dvojicom predstavnika kluba i uvaženim autorom ovog teksta. Pokušali smo sve to, na kratko, da testiramo uživo, ali brzo smo shvatili da imamo velikih problema. Nakon povratka kući shvatio sam o čemu se radi. Problem je u tome što za prenos uživo treba dobra konekcija koju ja nisam imao, a također ni moji prijatelji u ŠK “Sarajevo”. To naravno nije bio jedini problem. Shvatio sam da, osim komentara, od mene se očekuje i da sav taj prijenos uživo odradim upravo ja. Možete zamisliti kako sam se osjećao? To nisam radio nikad u životu. Nisam znao šta su to programi za live streaming i sve ono što je vezano s time.

Tako sam došao na ideju da uplatim, barem na jedan mjesec, bolji internet paket i da otvorim račun na twitch.tv gdje bih to mogao da prenosim uživo. Početkom aprila, nakon što sam dobio bolji internet, počeo sam pomalo da učim raditi u programu koji se zove OBS Studio i da testiram kako bi to izgledalo na twitch.tv kanalu. Nakon početnih testova i velikog gubljenja živaca,malo pomalo, stvari su počele da napreduju. Najprije sam napravio jedan kratki video u kojem sam se, na nemuštom engleskom jeziku, predstavio i ,potpuno zbunjen, objasnio namjeravanu svrhu tog kanala. Poslije toga uslijedio je prijenos uživo moje prve, pa druge simultanke, zatim igranje blitz partija i mog prvog blitz turnira. Sve je to rađeno, naravno, totalno amaterski i tek kao jedan test za ono što bi nekada moglo da se desi. Međutim, kao što vidimo sve je to preraslo u nešto veće i bolje - platformu za zabavu i okupljanje naših dragih šahista.

Koliko Vam je trebalo vremenski da naučite raditi na Twitchu?

U roku od nekoliko dana naučio sam osnovne stvari oTwitchu, platformi sličnoj YouTube-u, i OBS Studiju - programu za snimanje videa i prijenos uživo.

Kako teku pripreme pred snimanje?

Naravno, svaki put pred neki prijenos uživo ja imam veću tremu nego oni koji igraju mečeve koji se prenose na moj Twitch kanal. Prije svega potrebno je da kontaktiram naše drage šahiste da vidim imam li spremnih za mečeve. Same pripreme uključuju više stvari.... Kada pripremam prijenos onda prije svega provjerim kameru i mikrofon, namjestim scene u OBS Studiju, i otvorim sve potrebne stranice na kojima mogu da pratim tokdogađaja.

Koga imate u planu snimati u narednim mečevima?

U planu su i druge lijepe stvari pored mečeva koji se već prenose uživo i koji će vjerovatno da se nastave. Plan je da se prenose i turniri uživo. Također želja mi je da, u budućnosti, neki od naših internacionalnih majstora i velemajstora komentarišu svoje partije. Isto tako moguće da snimimo više videa edukativne vrste, gdje bi se moglo vidjeti kako koristiti neke alate na lichess.org i još puno toga...

Šta imate za cilj preko live streamovanja?

Ono što je zapravo cilj je da se mi šahisti negdje okupimo. Da se opustimo, gledamo, komentarišemo, i igramo šah. Posebno je to važno u ovo mučno vrijeme kada moramo ostati kod kuće,ne možemo putovati i igrati prave turnire. Naravno svi jedva čekamo da ovo sve prođe i da se ponovo vidimo, rukujemo i izgrlimo na sljedećim turnirima.

Na kojem tempu najviše volite igrati?

Tempo igre na kojem najviše volim igrati je na tri minute ili ova,j koji je sada redovan na FIDE takmičenjima, a to je tri minuta plus dvije sekunde bonifikacije za svaki odigrani potez počev od prvog poteza.

Da li dobijete želju za igranjem šahovskih partija poslije live streamovanja?

Zanimljivo je da nakon uživo prijenosa mečeva naših izvrsnih šahista, ja dobijem želju da nakon toga i sam online odigram malo “cugera”. Osjećaj je sličan kao kada sam prije gledao turnire vrhunskih velemajstora. Obično te to ugrije i dobiješ jaku želju da igraš.

Sve što ste trenutno postigli na Twitchu, jestel’ postigli sami ili ste imali pomoć drugih ljudi?

Želio bih istaći da od samog početka ovog testa i amaterskog projekta,koji je narastao u nešto zaista vrijedno, imam podršku dragih prijatelja. Više puta gnjavio sam našeg dragog FM Hadžović Amira iz Sarajeva samo za neke testove i probe. On je uvijek imao dosta strpljenja za mene. Također, kontaktirao sam velik broj puta našeg dragog momka Faris Čunjala iz Zenice koji je izrazito aktivan u online šahu. Posebno bih spomenuo i mog dobrog dragog prijatelja Dinu Markovićaiz Zenice čiji je doprinos neprocjenjiv! Nakon što sam ga zamolio za kontakte šahista poslao mi je doslovno "kilometar" dugačak spisak brojeva telefona mnogih šahista. Naravno on je igrao i ključnu ulogu u tome da se pravovremeno obavijesti što veći broj gledalaca. To je itekako doprinijelo gledanosti ovog kanala, njegovoj popularnosti i porastu!

Želimo i dalje da nastavimo u ovom istom duhu ljubavi, duhu prijateljstva, zdravom sportskom duhu druženja i da se pokaže da ovaj kanal samo potvrđuje istinitost drevnih latinskih reči: “GENS UNA SUMUS” ili, kako bi mi to rekli,” SVI SMO JEDAN ROD!”

Mi iz Chess ABC tima smo izabrali jednu lijepu partiju FM Obad Andrije protiv proslavljenog GM-a Dizdarević Emira, srebrnog olimpijca Bosne i Hercegovine!

[Event "12th Pojedinacno Prvenstvo SS Federacije BiH"] [Site "?"] [Date "2018.12.16"] [Round "?"] [White "Obad, Andrija"] [Black "Dizdarevic, Emir"] [ECO "C07"] [WhiteElo "2271"] [BlackElo "2438"] [Result "1-0"] 1. e4 e6 2. d4 d5 3. Nd2 c5 4. Ngf3 cxd4 5. exd5 Qxd5 6. Bc4 Qd8 7. O-O a6 8. a4 Nf6 9. Nb3 Qc7 10. Qxd4 Nc6 11. Qh4 Bd6 12. c3 Ne7 13. Bd3 Bd7 14. Bg5 O-O-O 15. Rfd1 Ng6 16. Qc4 Qxc4 17. Bxc4 Bxa4 18. Rxa4 Bxh2+ 19. Kxh2 Rxd1 20. Be2 Rd6 21. Nc5 Rd5 22. Be3 b5 23. Rxa6 Ng4+ 24. Kg1 Nxe3 25. Rc6+ Kd8 26. fxe3 Ne7 27. Nb7+ Kd7 28. Ra6 Kc7 29. Na5 Nc8 30. b4 e5 31. e4 Rd6 32. Ra8 Rb6 33. Nxe5 Re8 34. Bg4 Rb8 35. Rxb8 Kxb8 36. Nxf7 Na7 37. e5 Kc7 38. Kf2 Nc8 39. Bxc8 Rxc8 40. Nd6 Rf8+ 41. Ke3 h5 42. Nxb5+ Kd7 43. Nd4 g5 44. Nac6 Rf1 45. e6+ Ke8 46. b5 h4 47. Ke2 Rc1 48. Nf5 1-0

Komentari